mandag 26. september 2011

Rastlaustausa er stolt av å være Osing!

Som de fleste andre Osinger har Rastlaustausa i kveld sett første program i Gøy på landet fra Osen. Det må være lov å uttrykke stolthet over å ha vokst opp i en slik fin kommune. En kommune som i tilegg har så kjekke ungkarer å vise frem:)
Sønnen i huset opplevde nok årets høydepunkt da han fikk se seg selv på TV. Det var artig å se alle som deltok på velkomsten av damene, og at alt gikk så bra. Mange hadde lagt sjelen sin i å lage en perfekt start for uken, så det skal bli spennende å se fortsettelsen.
Ønsker dere lykke til videre Espen, Ove og Odd Inge! Håper vi får se mer til noen av disse damene etter hvert. Dere gjorde i alle fall en kjempeinnsats for å gi et godt inntrykk av Osen og innbyggerne her.

Så til alle dere som leser bloggen som ikke er fra Osen: følg med på Tv Norge, Gøy på landet resten av uka! Så får dere se hvor dere bør legge ferien til neste sommer.



lørdag 24. september 2011

Raclette med elgkjøtt, stekte poteter og annet tilbehør- enkelt og veldig godt!

Klar til å nytes!
 Det er et evig mas om å finne på retter til middag. Det blir ofte slik at de samme rettene går igjen litt for ofte, og slik var det også en stund med raclette her i huset. Vi spiste oss lei, men nå har racletten stått bortgjemt i skapet så lenge at det var på tide å ta den frem igjen. Fryseren viste tydelig at det var nødvendig å bruke opp fjordårets elgkjøtt dersom vi skal få plass til noe nytt utover jakta.
Raclette er veldig godt, og veldig enkelt å lage. Det er også praktisk å forberede på forhånd dersom man er usikker på hvilken tid middagen skal serveres. Alt kan gjøres klart og settes i kjøleskapet til gjestene kommer. Kjøttet bør imidlertid ikke være iskaldt, for da blir stekeplaten raskt avkjølt slik at kjøttet begynner å koke i stedet for å steke.
Rastlaustausa serverte i går kveld racletten med følgende tilbehør:

  • Hakket purreløk
  • Maiskorn
  • Tomatskiver
  • Raspet ost
  • Peppersaus fra pose :)
  • Potetbåter
Start med å sette stekeovnen på 220 grader.
Tilbehøret er jo enkelt og fort gjort å bare fylle i skåler. Det finnes selvsagt mange typer tilbehør man kan variere med. Prøv med andre løktyper, sopp, paprika og andre typer grønnsaker.
Det varierer litt om raclette blir servert med saus. Noen bruker tubeost i grønnsaksformen som skal gratineres, i stedet for saus. Rastlaustausa har også prøvd dette og det smakte godt.

Vask potetene og del dem i båter som ikke er for tykke. Legg båtene uteover et stekebrett og krydre med salt og pepper. Legg en spiseskje margarin i hvert hjørne av formen. Sett i stekeovn ca. 15 - 20 minutter alt etter størrelsen på båtene. Bruk en stekespede for å snu potetene samt fordele margarinet utover når det har smeltet.
Kjøttet og pølsene deles i passe størrelse og legges på fat. Gjestene skal jo steke maten sin selv:)
Det er selvfølgelig også mange varianter her: andre typer kjøtt, bacon, andre pølsesorter, kjøttboller, kylling. Bare fantasien setter grenser.
Husk å skru på racletten en stund før potetene er helt ferdige.
Så er det bare for den enkelte å fylle på racletten med det man ønsker.
Ei viss taus her i huset har en tendens til å lage altfor mye mat. Derfor må nok Drengen finne seg i å få rester i dag. Men ettersom han drar til fjells på jakt i kveld har han nok ikke så mye han skulle sagt:)


Hakket purreløk
Maiskorn


Raspet ost
Tomatskiver



Tilbehør klar til gratinering.
Tynnpløse delt på langs.
 
     

Skiver av elgfile.

Steking på raclette.
 

Ble fristelsen for stor kan du se tilbud på raclette hos MPX.

torsdag 22. september 2011

Mat for en jeger - innbakt ost og skinke.


Som tidligere nevnt nærmer det seg elgjakta med stormskritt. Man har da opp gjennom årene opparbeidet seg noen tradisjoner, også når det gjelder jakta. Her i huset betyr det at Rastlaustausa har ansvaret for å kjøpe sjokolade, kokekaffe og gjendekjeks, samt bake innbakte horn som skal varmes på bålet. Betydningdfulle oppgaver med andre ord:) Det stemmer kanskje ikke helt å kalle det innbakte horn, fasongen minner nok mer om rundstykker. Men uansett, her er oppskriften:

Oppskrift gjærdeig: (som jeg vil komme tilbake til ved en senere anledningen kan denne basisoppskriften benyttes til mange ulike bakverk.)

50 gram margarin
4 dl melk
1 liter hvetemel
50 gram tørrgjær
1 ts salt
1 ss sukker


Margrin smeltes i en kasserolle og melken tilsettes. Varm til melken er lunken. Hell blandingen i en bakebolle og tilsett alt det tørre som er blandet på forhånd. Rør godt og la deigen heve til dobbel størrelse.
Kjevle deigen til en tynn, avlang leiv. Del i firkanter så store som du ønsker. Legg så på hver skive:

Skinke
Ost
Purreløk
Grillkrydder

Du kan selvsagt benytte annet fyll dersom det er ønskelig.
Rull sammen hver firkant og klem sammen i skjøtene. Dersom skjøtene ikke blir tette vil osten renne ut under stekingen. Legg alt på en stekeplate kledd med bakepapir. Du kan om ønskelig pensle med en blanding av ett egg og 2 ss melk.
Stek midt i stekeovn ved 210 grader ca. 10-15 minutt til gylden farge.

Pakk gjerne inn i aluminiumsfolie slik at det blir lettere å gjennomvarme uten brentsmak. Så er det bare å sende Drengen til skogs med matpakken!


Deigen toppes med skinke, ost, purreløk og grillkrydder.

Rull sammen og klemm skjøtene tette.

Ferdig stekt, og bør absolutt prøvesmakes varme!

lørdag 17. september 2011

Klissete sjokoladekake full av kalorier:)

Ingredienser i kaken. Marshmallows bør deles opp i litt mindre biter før bruk.

Det flommer over av oppskrifter med såkalt lavkalori på nettet. Rastlaustausa går strake vegen i motsatt retning. Her har hun laget en sjokoladekake basert på grunnoppskriften du finner her. Marshmallows, seigmenn og nonstop er tilsatt røren. Dersom det ikke er minimarshmallows bør de deles i mindre biter.
Fyll røren i en smurt springform og stek ved 160 grader i ca. 35 minutter. Dette varierer fra ovn til ovn.

Marshmallows gjør kaken veldig seig og klissete. Det er fullt mulig å kutte ut disse, for å få en mer naturlig konsistens. Det blir allikevel nok smak av resten. Seigmennene gir en frisk smak.
Oppskrift på glasur finner du nedenfor bildene.






Oppskrift sjokoladeglasur:
250 gram melis
50 gram myk margarin
2 ss kakao
2 ss nugatti
3 ss kaffe eller vann
1 egg

Bland alle ingrediensene og kjør i mikseren til det blir en tykk krem. Dersom glasuren virker litt for tynn kan den stå litt for å tykne før den smøres eller sprøytes på.

Grunnoppskrift muffins.

Grunnoppskriften på muffins kan brukes som den er i muffinsformer. Eller man kan prøve seg frem med ulike smaker og fasonger.

Grunnoppskrift:
200 gram margarin
250 gram sukker
3 egg
1 1/4 dl melk
250 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
Noen dråper sitronessens

Fremgangsmåte:
Sukker og margarin røres hvitt.
Tilsett eggene ett om gangen.
Tilsett melken og sikt det tørre i.
Dersom du ønsker det kan 2 ss kakaopulver blandes i sammen med det tørre.
Stekes midt i ovnen, 180 grader ca. 10 - 15 minutter. Avkjøl på rist.

Dersom muffinsene brukes som de er kan de dekkes med melisglasur tilsatt noen sitrondråper.


Smør og sukker røres hvitt.

Ferdig røre, som kan tilsettes andre ingredienser etter eget ønske. Men husk,; dersom du skal tilsette kakaopulver eller annen tørr ingrediens bør det blandes i sammen med resten av det tørre for å unngå klumper.

Ferdig røre med kakaopulver.



tirsdag 13. september 2011

Enkel dessert, litt sunn og litt usunn:)

Det behøver ikke alltid være så avansert om man skal lage dessert. Rastlaustausa fikk besøk av en av sine kjære svigerinner i dag, og forsøkte å finne noe som var raskt å servere til kaffen. Resultatet ser du nedenfor. Eple og banan er skjært i skiver og lagt på vaniljesaus. Det hele er toppet med hakket sjokolade og nøtter. Det er selvfølgelig mulig å bruke andre fruktsorter, samt ta bort sjokoladen. Men det hørtes jo litt kjedelig ut igrunn:)




mandag 12. september 2011

Spidermankake til barnebursdag.

Hva gjør man når sønnen i huset er stor nok til å kreve spidermankake til bursdagen? Og det er selvsagt så kort tid igjen at det ikke er mulighet til å bestille noe spesielt utstyr til dette? Rastlaustausa har ved noen anledninger måtte ty til å tegne ønsket motiv på kaken med melis og annen kakepynt. Hva gjør man ikke for poden:) Motivet er forsøkt tegnet etter en spidermanserviett. Barna ser heldigvis ikke små detaljer så de er som regel strålende fornøyde bare fargene og motivet er rett:)



Kaken består av sukkerbrød som du finner oppskriften på her. 

Del sukkerbrødet i tre lag.
Dynk delene med melk, ananassaft, brus eller annet du ønsker.
Dekk det nederste laget med pisket krem. Kremen kan gjerne være blandet med vaniljekrem.
Strø på hakket sjokolade.
Legg på evt. bær du måtte ønske.
Legg på neste lag og fyll på det samme.
Det tredje og øverste laget skal kun dynkes, men ikke dekkes med krem.
Bland melis med litt vann og dekk toppen på kaka.
Du kan selvsagt dekke kaken med marsipanlokk istedet for melis.
Bland ønskede farger i melis for å tegne motivet. Det er brukt rød kakegele til å fylle møstret.
Kanten er dekket med sjokolade; to plater kokesjokolade smeltes i vannbad. Ta bollen til side. Visp et egg lett med en gaffel før du rører egget inn i sjokoladen. Massen kan med fordel stivne litt lenger enn det som her er gjort, slik at man slipper at det siger så mye nedover kanten.



onsdag 7. september 2011

Reisebrev fra Albena, Bulgaria - Del 3

Del 1 av reisebrev fra Bulgaria finner du her.
Del 2 av reisebrev fra Bulgaria finner du her.

Hva kan man gjøre i Albena, Bulgaria? Oppsummering for deg som ikke har lest del 1 og del 2.( Derfor også noe gjentagelse av bilder.)

Da har turen snart kommet til veis ende, og man kan oppsummere hvilke muligheter man har til aktiviteter i Albena, Bulgaria. Mulighetene er mange, så Rastlaustausa og Drengen har selvsat ikke hatt anledning til å delta på alt.
Aktivitetestilbudene er mange for både barn og voksne. Du kan delta på orgeniserte turer eller bestill en billig taxi og reis på egen hånd. Dersom du vil ut av Albena en tur er det muligheter for shopping på større steder som Varna. Du kan dra på jeepsafari (kanskje ikke egnet for de minste barna). Reiser du med barn er det nok et sikkerstikk å ta bussen til badeland der du også kan se delfinshow. I Albena er det også muligheter for ulike typer vannsport som vannscooter, vannski, paragliding etter båt og mer til. Drengen klarte selvsagt å overtale Rastlaustausa til å være passasjer på vannscooter. Første og siste gang:)
Handlegaten i Albena er ei gågate der det kun er et fåtall biler som får passere. Det er veldig trivelig å spasere i gågaten og se i alle bodene. Spesielt om kveldene kan det være fint i sitte på en av spisestedene og høre på musikken og livet i gaten. Som på de fleste feriesteder er det selvsagt mulighet til å få kjøpt roser av de mange roseselgerne. Er ikke alle som er like glade i selgere, men det er nok noe som hører med på de fleste turiststeder. Det er i alle fall ikke så mange av dem i Albena.
For barna er det egne aktiviteter som båter og klatreborg som åpner på ettermiddagen. De kan også male sin egen keramikk for å kjøpe selvlagde feriegaver til bestemor:)
Albena er en stille og rolig ferieplass med kontrollert innkjøring til byen. Det betyr at det føltes trygt å ferdes i gatene, også på kveldstid.
Rastlaustausa og Drengen hadde medbrakt bilder av barna som vi fikk tegnet av en av kunstnerne i Albena. Resultatet ble imponerende og det anbefales på det sterkeste. Det er flere veldig flinke kunstnere som sitter i gågaten, men ta en runde å se dem arbeide før du bestemmer deg for hvem du velger.
Stranden i Albena er 4 km lang og finkornet. Dette var et paradis for både små og store. Drengen lå å duppet og tok inn saltvann store deler av dagen:)
Dersom du føler for en trimtur kan du gå langs strandpromenaden, da får du i tilegg se mange fine innslag på turen. (Se bilder nedenfor.)
Dette var andre turen Rastlaustausa tok turen til Albena, og vi vil uten tvil ta med barna dit ved en senere ferie. Albena er absolutt stedet for å slappe av, samtidig som mulighetene er mange dersom du ønsker en mer aktiv ferie. La så bildene videre tale for seg. Skulle du finne på å ta turen til Albena, eller andre steder for den del, ønsker Rastlaustausa deg en riktig fin ferie!

Har skimter man så vidt strandpromenaden langs stranden.


Spaserturen fortsetter langs stien rundt klippene.
En spennende restaurant ved stranden.

Et fint innslag langs strandpromenaden.

Rastlaustausa vil (les: SKAL) ha slik i hagen:)

Forsøk på Tom Collins...det er mange barer å velge mellom langs strandpromenaden.

Kveldstur langs promenaden. Skal også ha!

Hva kan vel være bedre enn å avslutte en romantisk kveld med roser og Sex on the beach?


Mat i Bulgaria kommer som et eget innlegg senere, så følg med!

lørdag 3. september 2011

Reisebrev fra Albena, Bulgaria - Del 2



Del 1 av reisebrev fra Bulgaria finner du her.

 En liten spasertur langs stranden i Albena må jo bare resultere i en drink på en strandbar:) Bestillingen var på Tom Collins, men hva som var i glassene vites ikke.....friskt var det nå uansett.
Hva har man så gjort siden sist? Bortsett fra å spasere da. Drengen klarte etter hvert å overtale Rastlaustausa til å bli med på vannscooter. Det var visstnok veldig festlig for Drengen, men Rastlaustausa kan nok styre seg for flere turer. I alle fall som passasjer hos Drengen.
I går fikk Rastlaustausa forståelsen av at det var en veldig viktig landskamp i fotball - Norge - Island. Samarbeidsvillig som Rastlaustausa er ble hun selvsagt med til sentrum i Albena for å se kampen på en restaurant, i likhet med mange andre nordmenn. Takk og lov for god middag og billige drinker sier nå jeg:)

Drengen var tidligere sterk motstander av å bade i saltvann. Men etter første turen til Bulgaria for noen år siden endret dette seg. I dag har det vært ganske urolig sjø, og Drengen var fast bestemt på å ta en svømmetur i bølgene. Slik ble det, og morsomt var det da også.

Bildene nedenfor er tatt langs strandpromenaden fra hotellet.

Denne drinken heter nå i alle fall Tom Collins.

Båten strandet her kan man vel si...
 
Denne restauranten må nok prøves i løpet av ferien.
 
Forsøk på paviljong? Ny ide til Rastlaustausas hage:) Men ikke sladre til Drengen om det da, han blir så stresset over alle prosjektene Rastlaustausa ønsker å få gjennomført hjemme.

Det er en fin tur å spasere langs stien rundt klippene.



Om Rastlaustausa

Rastlaustausa på ferie i Bulgaria august 2011.

Rastlaustausa er gift med Drengen, har to barn og hus, men ikke Volvo og hund. Vi er bosatt i Trøndelag og er sånn passe unge:)

torsdag 1. september 2011

Reisebrev fra Albena, Bulgaria - Del 1

Det hender seg at drengen overrasker, og han har for
anledningen kjøpt 2 roser. Rastlaustausa er meget imponert:)

Rastlaustausa har endelig kommet seg til Bulgaria på en etterlengtet ferie:) Her går det strålende, været er bra og vi får mer enn nok mat og drikke.
Hva har man gjort så langt? Det har vel for det meste gått i å spise, drikke, bade og ellers slappe av så godt det lar seg gjøre. Rastlaustausa lengter jo litt etter barna hjemme, men det er ikke så verst å kunne spise i fred:) For ikke å snakke om å sitte på balkongen å se utover bassenget og stranden med en drink. Slikt liker Rastlaustausa, og drengen også forsåvidt. Drengen er særdeles opptatt av massasje, så ettermiddagen har vi benyttet til å få rygg- og nakkemassasje nede på stranden. Det var heller ikke så verst, så vi skal nok tilbake dit i morgen.
I gågaten i Albena er det flere kunstnere som er veldig flinke til å tegne. Vi har vært å levert bilder av barna som vi får tegnet i sort hvitt. Det skal bli artig å se resultatet. Planen er å få dette i ei svart ramme og pynte opp i vår nyoppussede gang.
Ellers flommer det selvsagt over av ulike tilbud man lar seg lure til å betale for. Noe litt mer artig enn resten. Kan hende Rastlaustausa får lagt ut profilbilde i morgen når man ser resultatet av bildene hun betalte for å få tatt i dag. Prisen på ca. 40 norske kroner er egentlig ikke så ille for et bilde når du blir kledd opp i en kjole fra (tidlig i ) forrige århundre og sminket. Rastlaustausa har nok aldri før brukt så mye øyeskygge, i alle fall ikke siden starten på tenårene da man skulle prøve ut alt slikt:) Men vi får vente i spenning til i morgen. Ta en titt på bildene nedenfor så lenge, så skal vi se om det blir en ny oppdatering i morgen. I mellomtiden skal jeg fortsette å kose meg med drinken min her på balkongen:)


Utsikt fra balkongen over stranden i Albena.


Utsikt andre retningen, stranden er 4 km lang med finkornet sand.


Mat må man ha, kanskje en litt spesiell kombinasjon
av french toast, eggerøre, pølser og ost.


Nå har jeg foresten registrert meg på Bloggurat.