lørdag 24. september 2011

Raclette med elgkjøtt, stekte poteter og annet tilbehør- enkelt og veldig godt!

Klar til å nytes!
 Det er et evig mas om å finne på retter til middag. Det blir ofte slik at de samme rettene går igjen litt for ofte, og slik var det også en stund med raclette her i huset. Vi spiste oss lei, men nå har racletten stått bortgjemt i skapet så lenge at det var på tide å ta den frem igjen. Fryseren viste tydelig at det var nødvendig å bruke opp fjordårets elgkjøtt dersom vi skal få plass til noe nytt utover jakta.
Raclette er veldig godt, og veldig enkelt å lage. Det er også praktisk å forberede på forhånd dersom man er usikker på hvilken tid middagen skal serveres. Alt kan gjøres klart og settes i kjøleskapet til gjestene kommer. Kjøttet bør imidlertid ikke være iskaldt, for da blir stekeplaten raskt avkjølt slik at kjøttet begynner å koke i stedet for å steke.
Rastlaustausa serverte i går kveld racletten med følgende tilbehør:

  • Hakket purreløk
  • Maiskorn
  • Tomatskiver
  • Raspet ost
  • Peppersaus fra pose :)
  • Potetbåter
Start med å sette stekeovnen på 220 grader.
Tilbehøret er jo enkelt og fort gjort å bare fylle i skåler. Det finnes selvsagt mange typer tilbehør man kan variere med. Prøv med andre løktyper, sopp, paprika og andre typer grønnsaker.
Det varierer litt om raclette blir servert med saus. Noen bruker tubeost i grønnsaksformen som skal gratineres, i stedet for saus. Rastlaustausa har også prøvd dette og det smakte godt.

Vask potetene og del dem i båter som ikke er for tykke. Legg båtene uteover et stekebrett og krydre med salt og pepper. Legg en spiseskje margarin i hvert hjørne av formen. Sett i stekeovn ca. 15 - 20 minutter alt etter størrelsen på båtene. Bruk en stekespede for å snu potetene samt fordele margarinet utover når det har smeltet.
Kjøttet og pølsene deles i passe størrelse og legges på fat. Gjestene skal jo steke maten sin selv:)
Det er selvfølgelig også mange varianter her: andre typer kjøtt, bacon, andre pølsesorter, kjøttboller, kylling. Bare fantasien setter grenser.
Husk å skru på racletten en stund før potetene er helt ferdige.
Så er det bare for den enkelte å fylle på racletten med det man ønsker.
Ei viss taus her i huset har en tendens til å lage altfor mye mat. Derfor må nok Drengen finne seg i å få rester i dag. Men ettersom han drar til fjells på jakt i kveld har han nok ikke så mye han skulle sagt:)


Hakket purreløk
Maiskorn


Raspet ost
Tomatskiver



Tilbehør klar til gratinering.
Tynnpløse delt på langs.
 
     

Skiver av elgfile.

Steking på raclette.
 

Ble fristelsen for stor kan du se tilbud på raclette hos MPX.

6 kommentarer:

  1. Ser helt nydelig ut! Nam nam ja at raclette er supergodt, det er sikkert:)

    Følger deg gjerne videre jeg, legger meg til.

    God kveld til deg :0)

    SvarSlett
  2. Hei Ingrid Andrea!
    Det var kjempehyggelig å høre! Jeg vil gjerne ha deg med videre så da skrives vi sikkert mer siden:)

    Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Såg kjæmpe godt ut, nå som d sikkert va å! :-)

    SvarSlett
  5. Det var det ja Karoline:) Ser du har egen blogg så jeg skal inn dit og være litt nysgjerrig nå:)

    SvarSlett
  6. E ikke så my å sjå innpå der enda da, bli vell etter kvart ;-)

    SvarSlett