mandag 24. oktober 2011

Nøttekake med fromasj

Nøttebunn med fromasj.

La nøttebunnen være i formen. Ikke løsne ringen.
I stedet for å dynke nøttebunnen med melk eller brus har jeg brukt gele: Kok en pakke gele, avkjøl den og hell forsiktig over nøttebunnen slik at geleen trekker ned i kaken. Dersom du heller for raskt vil geleen bare renne ut til siden og bli borte:) Sett til avkjøling.

Fromasj:
Kok en pakke gele som angitt på pakken, men bruk kun halve mengden vann. Rastlaustausa har her brukt bringebærgele. Avkjøl geleen. Rør av og til.

Pisk en boks fløte (3,3 dl) med en ts sukker. Når geleen er avkjølt blandes den forsiktig med kremen.
Hell fromasjen over nøttebunnen. Det er viktig at ringen fortsatt sitter rundt kaken! Avkjøl til framsjen har stivnet.

Rastlaustausa har for anledningen pyntet med kiwi og hakket hasselnøtter.


søndag 23. oktober 2011

Banankake



Banankake er fint å servere til både små og store. Server gjerne kaken lunken med is, krem eller vaniljesaus.

Oppskrift banankake:
2 egg
2 kopper farin
1 kopp smeltet margarin
3 kopper hvetemel
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 ts natron
8 ss melk
2 knuste bananer

Pisk egg og sukker til eggedosis.
Mos bananene med en gaffel. Bland alle ingrediensene i eggedosisen og rør om.

Hell røren i en smurt form, og stek på nederste rille ved 175 grader i ca. 45 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Kaken er her pyntet med siktet melis, kiwi og sjokolade.

Sjokoladepynt:

Smelt sjokolade og ha den i en sprøytepose. Lag snirkler og mønster som du ønsker på et bakepapir. La sjokoladen stivne så er den klar til bruk!

fredag 21. oktober 2011

Marengs med fromasj - søtt og friskt til helgekos.



Det har etter hvert blitt svært så populært med mini-pavlova. Rastlaustausa har denne gangen byttet ut kremen med bringebærfromasj. Det ble både søtt og friskt på samme tid.

Oppskrift marengs: (Blir ca. 38 stk.)
500 g melis
4 eggehviter
Noen sitrondråper

Ha alle ingrediensene i en ren og tørr bakebolle. Stivpisk i ca. 15 minutter. Du kan sette marengsen på stekeplate med skje, men dersom du ønsker mønster has alt i en sprøytepose med den spissen du velger.
Det er plass til ca. 16 stykker på en stekeplate.
Sett platen i stekeovnen på 120 grader i ca. 35 minutter. Avkjøl på rist.

Oppskrift fyll:
Kok en pakke gele som anvist på pakken, men bruk kun halve mengden vann. Smak på geleen velger du selv, men jeg har brukt bringebær.
Avkjøl geleen. Rør i den av og til.

Pisk en boks (3,3 dl) fløte med en teskje sukker.
Vend den avkjølte geleen inn i kremen. Tilsett fromasjen i en sprøytepose og fyll opp marengsen.

Marengsen er her dekorert med smeltet sjokolade, og servert med hakket nøtter, sjokolade og kiwi.

torsdag 20. oktober 2011

Mobiltelefon til barn - hvor tidlig?

Med en 8-åring i huset er det ikke fritt for mas om egen mobiltelefon. I følge sønnen har selvsagt "alle" på hans alder egen mobil. Rastlaustausa og Drengen har til nå vært tilbakeholdne med dette, men temaet har vært tatt opp til diskusjon mange ganger. Vi er usikre på hva som er vanlig. Jeg skjønner jo at vi ikke kan holde igjen i 10 år til, men det er vel tidlig med egen mobiltelefon når ungene er 8 år? Hva skal de med mobil nesten før de kan å lese og skrive? Ungene må jo uansett passes på i den alderen, så da er han jo alltid i nærheten av voksne som har telefon dersom behovet oppstår.

Regner med det er mange som har samme diskusjon og mas i heimen. Det hadde vært interessant å høre hvor tidlig dere andre har gitt etter for presset.
Dersom barna deres har egen telefon, hvordan har dere da gjort det med abonnementet? Bruker dere kontantkort? Har dere sperret telefonen slik at barna bare kan ringe nummer dere har godkjent? Er det mulig å sperre på samme vis slik at ikke barna kan sende meldinger til hvem som helst?

Er det noen som har angret i etterkant av at barna har fått egen telefon?

Det ble mange spørsmål, og et viktig spørsmål kommer til slutt: Er det greit å gå inn på telefonen til barna for å sjekke anropsliste og meldinger? Her er det uaktuelt at sønnen skal få egen telefon dersom jeg ikke får kontrollere den, slik jeg også gjør med datamaskinen hans. Men når barna kommer til en viss alder bør man sikkert slutte med dette. Hvor tidlig bør barna få ha disse hemmelighetene for seg selv?

Jeg vil gjerne ha tilbakemeldinger fra dere lesere på hva som er normalt, da dette er et hett tema her i huset for tiden!


mandag 17. oktober 2011

Lapskaus hører til i høstmørket.

Brun lapskaus med tyttebær og flatbrød.

Mange har fyllt opp lageret med egendyrkede grønnsaker og selvskutt kjøtt. For de som ikke har det er det nok å velge i på butikkene.
Jeg pleier ikke bruke mål når jeg lager lapskaus, men det følger oppskrift for den som ønsker det.
Jeg har denne gangen valgt å lage bruningen for seg, og tilsette den på slutten av koketiden.

Ca. 4 porsjoner

Bruning:
150 gram margarin
150 g hvetemel

Smelt margarin i en kjele og tilsett hvetemel. Rør hele tiden slik at du får en får en fin brunfarge uten at det blir brent. Dersom det blir for mye bruning kan du fint oppbevare det på et glass i kjøleskapet til neste gang du skal lage brunsaus eller lapskaus.

Kjøtt/ grønnsaker:
3 gulrøtter
150 g hodekål
1 løk
1/2 purreløk
ca. 8 poteter avhengig av størrelse
700 - 800 gram kjøtt
2 - 3 middagspølser
Kraft eller buljong

Grønnsaker og kjøtt kuttes i terninger. Tilsett dette i en kjele med kraft, og la det småkokoke til det er mørt. Mengden kraft skal dekke kjøtt og grønnsaker. Jeg pleier ellers å si at grønnsakene ikke skal kokes ihjel, men det finnes et unntak; nemlig for lapsksausen. Den smaker etter min mening best når den varmes opp dagen etter.

Når grønnsakene og kjøttet er mørt nok tilsettes bruningen til passe tykkelse. Dersom du ønsker å tilsette pølseterninger gjøres det helt på slutten da de bare skal varmes litt.

Smak til med:
Salt
Pepper
Sennep
Ketchup
Saften av tyttebærsyltetøy

Jeg er ikke glad i å ha ketchup på maten, men jeg bruker litt i lapskausen. Krydder, grønnsaker og kjøtt kan selvsagt byttes etter din egen smak. Her er det brukt nakkekoteletter av svin, samt middagspølse. Server gjerne lapskausen med tyttebærsyltetøy og flatbrød.

Smeltet margarin og hvetemel til bruning.

Løk, purreløk, gulrøtter, poteter og hodekål kuttet i terninger.

Kokes i kraft sammen med kjøttet til det er mørt.


Julekalender - meld deg på!



Vi kan selvsagt ikke gå inn i desember uten å ha julekalender her på bloggen. Trekning hver søndag i advent samt julaften.
Reglene er enkle og greie. Hver morgen kl. 09.00 blir det publisert et nytt kalenderspørsmål på bloggen. Dersom du vet svaret sender du det til denne mailadressen. Merk mailen med "julekalender".

For hver dag du svarer riktig får du et lodd som blir med i trekningen første søndag. Alle lodd blir samlet og deltar i hovedtrekningen julaften.

Send mail allerede nå for å få en påminnelse om julekalenderen hver dag. Skriv "meld på" i emnefeltet på mailen, det holder i masser:) Husk, jo flere dager du deltar, jo større er vinnersjansene!

Du kan selvsagt melde deg på i kommentarfeltet nedenfor dersom du legger igjen spor av mailadressen:)

Lykke til!

søndag 16. oktober 2011

Ripslikør til jula


Rastlaustausa har ryddet i fryseren. Kanskje en sterk overdrivelse, men en bærepose med rips ble i alle fall tatt opp til tining. Vanligvis lager jeg likør med bær som er nyplukket, men mamma var så snill å komme med rips hun hadde plukket til meg. Det blir det masse likør av!

Fremgangsmåten for å lage likør er stort sett den samme uansett hvilke bær du bruker. Jeg bruker aldri mål men gjør som følgende:

Et glass fylles opp med bær
Fyll over sukker til toppen
Fyll til slutt opp med 40 % sprit/ vodka

Det kan se ut som det ikke blir plass til alt når alle ingredienser skal fylles til toppen av glasset, men det blir det:) Bær og sukker krymper sammen når du heller på vodka.
Bruk helst glass med tett lokk slik at du kan snu det opp ned uten lekkasje.
Nå er det bare å vende litt på glasset hver dag til sukkeret har løst seg opp. Etter den tid setter du det innerst i skapet og glemmer det helt til jul.

Jeg har som sagt ikke brukt eksakte mål, og jeg har fyllt flere glass. Derfor pleier jeg å sile bærene fra alle glassene i en stor bolle, slik at jeg får det blandet før den ferdige likøren fylles på rene flasker. Dette for å utjevne at det kanskje er mer bær i forhold til resten av ingrediensene i enkelte glass.

Likøren må stå minst 2 - 3 måneder før den siles opp. Dersom du prøvesmaker og synes det er for beskt har du smakt for tidlig. Da er det bare å sette den tilbake i skapet og glemme den en måned til.

Når du så skal sile bærene er det greit å bruke et klede. Ikke bruk noe du er redd for, jeg pleier å kaste det etter bruk.

Så er det bare å fylle opp glassene og nyte et glass likør til kaffen. Da snakker vi om noe Rastlaustausa er glad i:)

 

lørdag 15. oktober 2011

Ikke hiv kakerestene i søpla, bruk dem heller til å spice opp kakebordet!


Ferdig med hvit sjokolade.

Som lovet i innlegget "muffins til barneselskap" kommer her fremgangsmåten på cakepops.
Noen ganger er det nødvendig å skjære av kantene på ei kake for å få til en spesiell fasong. Tidligere hadde dette en tendens til å bli kastet i søpla, men så var det altså noen som fant opp dette geniale med cakepops. Det finnes mange varianter. Her har Rastlaustausa fått hjelp av sin kjære svigerinne, som har dyppet og dekorert til barneselskap. Sønnen i huset har ikke unngått å legge merke til at vi voksne er mye flinkere til å dekorere på annet vis når vi skal ha voksenselskap. Det skal ikke så mye til for at barna også føler seg verdsatt når de skal ha kalas.

Cakepops skal vel kanskje egentlig stå oppreist på pinnen, men her ble det cakepops i små former som vist på bildet . Det er selvsagt ingen ting i veien for å bake ei kake til formålet. Du kan også kjøpe et ferdig sukkerbrød på butikken for å få det til å gå raskt unna i en travel hverdag.
På bildet ser du i tilegg muffins til barneselskap, som du finner oppskriften på her.

Fremgangsmåten på våre cakepops er følgende:
Smelt 200 gram margarin og rør inn biter av 200 gram kokesjokolade. Rør til sjokoladen er smeltet.
Finmos brødet du skal bruke før du blander det i sjokoladeblandingen. Her tilsetter du brød til du får en masse det er mulig å trille kuler av. Du må gjerne smake til med melis og kakaopulver dersom det er ønskelig.
Trill så store kuler du ønsker. Vi har klippet biter av sugerør for å bruke til handtak. Det finnes pinner å få kjøpt til formålet på hobbybutikker.
Etter at kulene er ferdig trillet, og handtak evt. satt på, skal kulene stå i kjøleskap over natta.
Neste dag smelter du sjokolade som kulene dyppes i. Pynt med hva du måtte ha tilgjengelig, alt etter om det er gutter eller jenter som skal serveres. Her var det litt begge deler så vi har brukt både rosa og blått.
Her ser du at det er brukt både mørk og hvit sjokolade. Varianten med mørk kokesjokolade har vi kun sprøytet over i stedet for å dyppe i sjokolade.

Fremgangsmåte i bilder:

Kulene trillet og klar til å sette på handtak.

Kulene dyppes i sjokolade.


Ulik pynt strøs på før sjokoladen stivner for mye.

Dette ble veldig populært i barneselskapet!



torsdag 13. oktober 2011

Jeg blir så dritt lei lavkarbo!

Det er nesten ikke mulig å lese på nettet uten å bli proppet full av alle tips om lavkarbo. All respekt til de som gjennomfører en diett, men dersom de er motiverte klarer de det nok uten at ordet "lavkarbo" lyser mot oss overalt på nettet.
Det flommer over av ulike dietter som skal skal gi både slankere, finere og mer helsig kropp. Men hva skjedde med vår barnelærdom? Vi lærte å spise et sunt, men variert kosthold. Man skal ikke overdrive i noen retning. Det vil si; vi skal ikke spise for mye, ELLER for lite av noe. Skal vi følge alle kostholdsrådene som publiseres får vi for menneskehetens fremtid håpe at noen snart finner opp en pille vi kan erstatte alle måltid med. En pille som er nøye sammensatt av alt vi må spise, og som selvfølgelig mangler det vi for all del ikke skal spise. Men så raskt som disse rådene endres ville det jo bli vanskelig å finne opp en pille vi kan spise en hel uke uten at den blir farlig. Og tenk bare hvor koselig det ville blitt. Vi tenner levende lys, fyrer opp i peisen og tar oss en pille til middag.

Jaja, det var dagens frustrasjon som bare måtte ut. Rastlaustausa spiser det hun finner for godt, ikke planlagt, og tilfeldighetene råder veldig når middagen planlegges her i huset. Uten middagsplaner dro jeg til butikken i formiddag. Der hadde de både koteletter og brokkoli på tilbud, så da ble det middagen i dag. Smakte godt:) I morgen kan det godt hende jeg spiser salat dersom jeg finner det for godt, men man skal ikke se bort fra at de første nyhetene som lyser mot oss i morgen tidlig er "forskere advarer mot å spise salat."

Verst er det for alle de som mener de har behov for å gå ned i vekt, og som føler seg presset til å prøve alle forslagene til dietter. Jeg er redd de opplever skuffelse gang etter gang etter å ha slitt seg gjennom nok en kur. Jeg VET at det ikke er enkelt når man skal slanke seg, og jeg skulle ønske helsevesenet heller kunne bidratt mer i rådgivning til de som har behov for hjelp.

Helt på tampen skal dere selvsagt få se bilde av middagen Rastlaustausa fortærte i dag. Forklaring fortsetter under bildet dersom det frister til helgens meny.

Koteletter, gratinerte poteter, brokkoli og peppersaus.

Koteletter med ost og bacon:
Rastlaustausa har laget middagen raskt og enkelt. Som tilbehør er det brukt gratinerte poteter fra pakke, som skal småkoke i 25 minutter. Brokkoli og mais er tilsatt i en kjele med smeltet margarin og maisvannet. Krydre med salt og pepper og damp til brokkolien er litt myk, men ikke for lenge. Peppersausen er også tilberedt fra pose. Altså, ikke et gjennomført hjemmelaget måltid, men Rastlaustausa er mer glad i peppersusen fra pose enn den hun lager selv. Faktisk så glad i den at det ble servert i vårt bryllup i sin tid. Til mor og svigermors store fortvilelse selvsagt, men det lot da til at alle gjestene ble fornøyde med serveringen.

Litt avsporing ble det, så tilbake til poenget.

Sett stekeovnen på 150 grader. Legg kotelettene i en langpanne og krydre dem etter egen smak. Rastlaustausa har brukt salt, pepper, rød chili, løkpulver og hvitløkpulver.

Sett formen i stekeovn og stek cirka 35 minutter. Dette kan variere fra ovn til ovn. Når kotelettene begynner å bli ferdig tar du formen ut av stekeovnen en tur. Legg på osteskiver og baconskiver. Sett langpannen tilbake i ovnen. Skru gjerne opp grillen dersom ovnen er utstyrt med det, da blir baconet bedre stekt. Men følg med, grillen gir stor varme så det blir fort brent.

Her blir det som nevnt i et tidligere innlegg mat til overs, så drengen vet hva han får servert til middag i morgen:)







Muffins til barneselskap



Klart til servering!
Muffins eller cupcakes er en gjenganger i barneselskap, i alle fall her i huset. Jeg skal ikke begi meg ut på uttalelser om hva som skiller disse to kakene, men for anledningen har jeg brukt samme oppskrift som mamma alltid brukte på mine bursdager da jeg var barn. Grunnoppskriften finner du her. Den kan forøvrig brukes til mange ulike typer muffins, selvsagt også til voksnes kaffeslabberas.


Muffinsrøre fyllt i former klar til steking.

Ferdig stekt. Avkjøl på rist før dekorering.

Dersom du nå har ferdig avkjølte muffins er det klart for å dekorere. Skal du bruke samme dekor som Rastlaustausa må du farge marsipan blå. Selvsagt kan du bruke andre farger, men Rastlaustausa skulle lage muffins til gutt, så da var fargen ganske selvfølgelig.
Blå marsipan ble kjevlet og sommerfuglene er stukket ut med en form. Dersom du ikke har samme form kan du for eksempel bruke små pepperkakeformer. Du får ikke den samme utpregingen av mønster da, men det ordner du jo fint med en kniv, ellers kanskje melispynt:)

Sjokoladetopping:
250 gram melis
50 gram myk margarin
2 ss kakao
3 ss sterk kaffe
1 egg

Alt blandes og piskes luftig. Bruk en sprøytepose med ønsket spiss og sprøyt på hver muffins. Topp med en sommerfugl eller annen pynt du ønsker.



Øverste bilde vises muffinsene på fat sammen med en variant av cakepops. Fremgangsmåten finner du her.

onsdag 12. oktober 2011

Klovnekake til barnebursdag - barnas beste.





Rastlaustausa har vært litt slapp den siste uka, i alle fall når det gjelder å skrive på bloggen. Men siden sist jeg skrev har vi feiret 8 -årsdag her i huset, og bursdagsbarnet selv har klare meninger om hva han skal servere når han har selskap. Rastlaustausa må bare forsøke å gjøre sitt beste for å innfri ønskene:)

Litt forskjellig ble servert, og aller først skal dere få oppskriften på klovnekaken. Inni klovnen er det en sjokoladekake som heter "barnas beste".



Røren er hatt i en smurt form.

Ferdig stekt og klar til fyll og dekor.

Oppskrift barnas beste:
Denne oppskriften er nok til en langpanne. Sett ovnen på 200 grader.

150 gram margarin smeltes
7,5 dl kefir
6 dl sukker
1 ss natron
6-8 ss oboy
10 dl hvetemel

Alt blandes sammen og has i en smurt form. Dersom du bruker figurformer som denne klovneformen blir det såpass mye røre at du kan bruke det overskytende til en liten springform i tilegg.
Stek ved 200 grader i ca. 30 min. Dette varierer med ovnene.
Avkjøl kaken på rist. Når kaken er avkjøl deles den og fylles med glasur. Legg sammen kaken igjen og dekk med glasur. Kaken spises vanligvis slik, men i dette tilfellet har jeg dekt med icing i ulike farger for å kunne servere den klovnen poden ønsket. Dersom du ikke ønsker å servere den harde icingen i barneselskap kan du fint bruke glasuren til å lage et ansikt, og bruk ulike strøssel for å få litt farge.

Oppskrift glasur:

300 gram melis
100 gram smeltet margarin
3 -4 ss oboy
litt sterk kaffe
3 ts vaniljesukker

Bland alle ingrediensene til glasuren og la den avkjøles litt før bruk.
Dette er en saftig og god sjokoladekake som ikke tørker. Den kan fint stå kjølig og spises etter en uke.